19.05.2009

KLASİK SEBZE PÜRESİ


MALZEMELER

1 küçük baş soğan

2 diş sarımsak

1 küçük patates

1 adet havuç

1 adet kabak

2 adet taze domates veya 1 su bardağı taze domates suyu

1 çorba kaşığı pirinç

1 çorba kaşığı bulgur

1 çorba kaşığı kırmızı mercimek

Zeytinyağı, tuz, isterseniz maydanoz

Tüm bu malzemelere mevsimine göre taze sebzelerden ufak bir miktar ilave edilebilir, örneğin;

Brokoli, taze fasulye, kereviz, ıspanak, pazı, semizotu vs.

HAZIRLANIŞI

Mercimek, pirinç ve bulguru iyice yıkayın, düdüklü tencerenize koyun.

Üzerine iyice yıkanmış ve doğranmış diğer tüm sebzeleri ekleyin.

Arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağı ve tuz ilave edin.

Üzerini örtecek kadar suyu da koyduktan sonra düdüklü tencerenizin ayarına göre sebzeler çok fazla erimeyecek şekilde pişirin.

Sebzeleri çatalla ezerek püre haline getirin. Eğer bebeğiniz daha ufaksa tel süzgeçten veya çok pütürsüz bırakmamak kaydıyla rondodan geçirebilirsiniz.

Arzu ederseniz üzerine kuru nane de serpebilirsiniz.

ÖNERİLER:

  1. Düdüklü tencerede pişen yemekler besin değerlerini daha çok korumuş oluyorlar ama normal tencerede kısık ateşte de pişirebilirsiniz.

  2. Bebeğinizin ayına göre bu sebze püresine ekleyeceğiniz malzeme çeşidini ve miktarını ayarlayabilirsiniz.

  3. Bebeğiniz et yemeye başladıysa bu püreye önceden haşlayıp rondodan geçirdiğiniz ve porsiyonluk paketler halinde dondurucuda beklettiğiniz kırmızı veya beyaz eti de ilave edebilirsiniz.

  4. Yeşil yapraklı sebzeleri varsa tencerenizin içine koyacağınız sepetinde veya tel kevgirde buharda haşlarsanız besin değerlerini korumuş olursunuz.

  5. Sebze püresi bebeğinizin yiyeceğinden fazla miktarda olduğunda yine porsiyonluk olarak buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Bir gece önceden buzdolabının altında çözdürüp benmari usulü, yani sıcak suya oturtulmuş kabın içerisinde ısıtın. Çalışan anneler için özellikle büyük kolaylık.

0 yorum on "KLASİK SEBZE PÜRESİ"

Yorum Gönder

İzleyicilerim