11.03.2009

Bebeklere verilecek ek gıdalar


6. aydan itibaren bebeği değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran onlara ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran besleyici değeri daha yüksek besinlere geçilmesi gerekiyor. Bu dönemde verilebilecek besinler arasında meyve püreleri, sebze püreleri, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek ve yumurta yer alıyor. Aylara göre ek besin olarak neleri kullanabilirsiniz:
4-6 AY ARASI ek besinlerin püre şeklinde hazırlanması gerekiyor. İlk verilecek ek besin, alerji riski çok düşük olduğundan pirinç unu muhallebisi olabiliyor. Sonra sırasıyla; sebze çorbası, meyve püresi, yoğurt verilebiliyor.
6. AYDAN İTİBAREN, kahvaltıda yumurta sarısına başlamak gerekirken, sebze çorbasının tuzsuz hazırlanması ve içine her gün bir kuşbaşı büyüklüğünde dana eti konulması bebeğin gereksinimleri açısından önemli. Ayrıca günlük mayalanmış yoğurt, rendelenir rendelenmez yedirilen meyve püresinin daha fazla besin değeri taşıdığını unutmamak gerekiyor. Püresi yapılacak meyveler arasında elma, armut, şeftali, kivi ve muz yer alırken altıncı aydan sonra portakal suyu da içirilebiliyor.

7. AYDAN İTİBAREN: Sebze çorbasının yanında menüye tarhana çorbası, yayla çorbası, tel şehriye çorbası gibi çorbalar da eklenebiliyor.
8. AYDAN İTİBAREN: Bebeğe haftada bir balık, on günde bir ise ciğer verilebilir.
9. AYDAN İTİBAREN: Bebeğin aile sofrasına oturup değişik ev yemeklerinden tatması onun kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanması açısından önemli. Ayrıca bu aydan sonra hazırlanan sebze çorbasının içine karnıbahar, lahana gibi gaz yapıcı sebzeleri de ilave etmek gerekiyor.
12. AY VE SONRASI ise yumurtanın beyazı, bal ve kuru baklagiller de ek besinler listesine ekleniyor.

BUNLARA DİKKAT!!!!!!

Bebekleri ek besinle beslemeye başlayan annelerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:
• Püresi yapılacak sebze ve meyvelerin taze, mevsimlik ve hormonsuz olmasına dikkat edilmeli
• Bebeğe verilen yoğurt en geç bir gün önce mayalanmış olmalı.
• Ek besinler kaşıkla ve az miktarda başlanarak verilmeli.
• Yeni denenecek yiyecekler bebeğin yeme olasılığını arttırmak için açken verilmeli.
• Ek besinlerin hepsine aynı hafta da başlanmamalı. En az 5 günlük aralarla beslenme programına eklenmeli.
• 4-6 ay arası yiyecekler püre şeklinde hazırlanmalı (süzgeçten geçirme şeklinde), 7. aydan sonra ezmeye geçilmeli.
• Özellikle 8. aydan sonra köfte, kabak dolması, makarna gibi yiyeceklerle, pütürlü yiyeceklere geçiş yapılmalı.
• Yiyecekler hazırlanırken işe eller yıkanarak başlanmalı ve temiz kaplarda pişirilmeli.
• Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar denenmeli, her şeye rağmen yemek istemiyorsa ısrar etmekten kaçınmalı, bu besin bebeğin sevdiği bir başka besinin içine katarak verilmeli

0 yorum on "Bebeklere verilecek ek gıdalar"

Yorum Gönder

İzleyicilerim